Hayat şartlarının her geçen gün biraz daha zorlaşması insanları dolandırıcılık yollarına biraz daha yaklaşmasına sebep oluyor. Sahtekarlık çok farklı yöntemlerle insanları kandırıp paralarına el koyuyorlar. Bu yöntemlerden biriside sahte para dolandırılıcığı. Sahte para kullanarak insanları dolandıran çeteler şimdide TL kullanmayı bırakıp Dolar ile dolandırıcılığa başladılar. Vatandaşlar bu konular hakkında pekçok soru soruyorlar. İşte 100’lük Amerikan Doları Banknotu Gerçek mi Sahte mi Nasıl Anlaşılır Kontrol Edilir? Sorusunun cevabı...

100’lük Amerikan Doları Banknotu Gerçek mi Sahte mi Nasıl Anlaşılır Kontrol Edilir?

100 dolarlık Amerikan banknotunun gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu anlamak için çeşitli yöntemler kullanabilirsiniz. Bunlardan bazıları şöyle:

Seri numaralarını inceleyin. Seri numarası, banknotun sol üst ve sağ alt köşelerinde yer alır. Seri numarası, banknotun hangi seriye ait olduğunu göstermelidir. Örneğin, 2009 serisi banknotlarda J harfi, 2009A serisi banknotlarda L harfi ile başlar1. Seri numarası seriyle uyuşmuyorsa, banknot sahte olma ihtimali yüksektir.

Renk değiştiren mürekkebe bakın. Banknotun seri numarasının solunda büyük bir bakır renkli mürekkep hokkası vardır. Mürekkep hokkasının içinde, banknota farklı açılardan baktığınızda rengi bakırdan yeşile dönüşen bir çan görürsünüz. Mürekkep hokkasının yanındaki 100 rakamının da rengi değişir.

Banknotu ışığa tutun. Banknotun her iki yüzünde de görülebilen bir güvenlik şeridi vardır. Bu şerit, Franklin’in portresinin sol tarafında bulunur ve şeritte “USA” harfleri ve 100 rakamı tekrarlanır. Banknotu UV ışığına tuttuğunuzda, şerit pembe renkte ışıldar.

Mavi güvenlik şeridini kontrol edin. Franklin’in portresinin sağ tarafında mavi bir güvenlik şeridi bulunur. Bu şerit 3 boyutludur ve banknotu hareket ettirdiğinizde 100 sayısını ve küçük çanların bir yandan diğer yana kaydığını görebilirsiniz. Bu şerit kâğıda işlenmiştir, yapıştırılmamıştır. Bu yüzden, eğer mavi şerit banknottan ayrılıyorsa o zaman banknot sahtedir.

Filigran portreye bakın. Banknotu ışığa tuttuğunuzda sağ taraftaki beyaz ovalde Benjamin Franklin’in silik görüntüsünü görebilirsiniz. Filigran portreyi banknotun her iki yüzünde de görebilirsiniz.

Manisa'da 12 adet jeotermal ruhsat sahası ihaleye çıkıyor Manisa'da 12 adet jeotermal ruhsat sahası ihaleye çıkıyor

Bu yöntemlerden herhangi birinde sorun çıkarsa, banknotun sahte olduğunu düşünebilirsiniz. Sahte banknotları ilgili makamlara bildirmeniz gerekir.

Kaynak: Enes Kocatürk