Ramazan ayında alkol konusu oldukça tartışılan bir konudur. Ramazan ayında pek çok mekan ve bakallar alkol satışlarını durdurulduğu  görülmüştür ancak günümüzde özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde bu durum artık öyle değildir.

Hatta alkol satışı yapılan mekanlarda iftar menüsü bile verildiği görülmüştür. Bir masada insanlar iftar yaparken diğer masada başka insanların alkol içtiği durumlar olmuştur. Buda insanların aklına Alkollü mekanda iftar olur mu ? sorusunu getirmiştir. Bu durumu bir çok insan farklı yorumlamıştır.

Alkollü Mekanda Iftar Olur Mu Meyhanede Iftar Yapılır Mı (2)

Alkollü mekanda iftar olur mu? 

İslam dinin göre alkol almak haramdır. Sadece alkol almak değil alkolün ticaretide yasaktır.

Resul-i Ekrem (asm) bir hadislerinde içkiye on yönden lanet edildiğini belirtmiş ve şöyle buyurmuştur:

«İçkiye on yönden lanet edilmiştir: İçkinin kendisine, onu imâl edene, imâl etmek isteyene, satıcısına, müşterisine, taşıyanına, taşıttıranına, kazancını yiyene, içene ve içirene.»

Alkollü mekanda iftar olur mu ? sorusu tartışmalı bir konudur. Bu konuda farklı görüşler mevcuttur.

İslami Yazar İsmail Nacar:

"Bu yıllardır konuştuğumuz temel bir konudur. İslami bir ibadeti islami kurallar içerisinde yaparsınız. Ama Türkiye'de laik bir yapı olduğu için bu tür düzenlemeleri devlet yapmaz. Yapmadığı için de insanlar kendi kaderleriyle baş başa kalır.

Biliyorsunuz İslamiyet'te içki haramdır. Haramın işlendiği yerde iftar açmak uygun değil. Özellikle 5 yıldızlı otellerde bu durum yaygın. İslami kurallara baktığınız zaman bu prensip olarak uygun değil. İslami bir ibadet kendi şartları içinde yerine getirilmeli. İslamiyet'te orucun şartlarından biri de bir nevi nefsin terbiyesidir.

Zaten şatafatlı sofralar da İslami prensiplere uygun değildir. İnsanların yoksulluk sınırlarında yaşadığı ülkemizde şatafatlı iftar sofraları yanlıştır. İslamiyet'in özünde de zaten tevazu vardır.İsraf

yanlıştır. Çok gösterişli şeyler İslamiyet'e uygun değildir. Alkol tüketilen bir mekanda oruç açmak orucun kabul olmayacağı anlamına gelmez ama İslami prensiplere aykırıdır.

İbadet yapılan zemine de dikkat etmeli bir müslüman. Mesela namaz kılarken ortamın temiz olmasına dikkat edersiniz. Oruç da öyledir. İbadetlerin hem kendisi hem de mekanları helal olmalı. Diyelim ki; alkol satan bir bakkal var, bir de satmayan var. Ben gidip satmayandan alışveriş ederim. Bunu söyleyenlere 'Vay efendim laik bir ülkede nasıl böyle bir ayrım yaparsın' diyebilirler. Ama Türkiye'de devlet laiktir, ben bireysel tercih hakkımı böyle kullanırım. Bu bana göre İslami bir sorumluluktur."

ilahiyatçı Yazar İhsan Eliaçık:

"Bence bu doğru değil. Hem oruç tutuyorsun hem de içki içilen mekana gidiyorsun. En azından iftar için içki içilen mekanları tercih etmemeliyiz. Zaten içkili mekanların da iftar programı yapmaması lazım. Böyle bir oruç kabul olmaz benim görüşüme göre.

Orucun kabul olması için içinde açın ve yoksulun olması lazım. Şatafatlı iftarlara ben prensip olarak da karşıyım. Çünkü oruç demek nefsin açlıkla terbiye edilmesidir. Ben bu tür iftarları protesto ediyorum ve o davetlere katılmıyorum. O tür yerlerde o masrafı yaparak iftar düzenleyeceklerine bence yoksullara iftar yaptırsalar daha olumlu olur."

Alkollü Mekanda Iftar Olur Mu Meyhanede Iftar Yapılır Mı (3)

Bu konuda bir çok farklı görüş olsada özet olarak şunu demek mümkündür: Razmazan ayında Alkollü mekanda iftar yapmak yanlıştır. Alkol tüketilen bir mekanda oruç açmak orucun kabul olmayacağı anlamına gelmez ancak yinede alkollü mekanda oruç açmak çok uygun bir durum değildir.

Adana Demirspor'un UEFA'ya ne kadar borcu var? Adana Demirspor'un UEFA'ya ne kadar borcu var?

Kaynak: Hatice Zeybek