Karabük’ün UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki Safranbolu'ya has Safran bitkisi, burada 3 bin 500 yıllık bir tarihe sahip. Bizans döneminde Batı Anadolu’da ticaret konusu olan safran, Osmanlı döneminde de değerini korudu. Safran, “dünyanın en pahalı baharatı” olarak biliniyor. Ancak bu yıl mevsim kurak geçtiği için safran çiçekleri açmadı.

Safran, Safranbolu ilçesinin simgesi olan bir bitkidir. Birçok alanda kullanılan safran, Ağustos ayında ekilir, Ekim-Kasım aylarında 15-30 santimetre boyunda çiçeklenir. Safranın kırmızı poleni en değerli bölümüdür ve 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya renklendirebilir. Safranın soğanı, mor çiçekleri ve sarı polenleri de üreticisine para kazandırır. Ancak bu yıl havaların soğuk olmaması safranın çiçek açmasını engelledi. Bu yüzden ilçede yapılması planlanan hasat şenliği başka bir zamana ertelendi.

15 gün gecikti

Safran, dünyada mutluluk iksiri olarak da anılan bir bitkidir. Kanser, öksürük, astım, bronşit, cilt, bağışıklık, hormon bozukluğu gibi rahatsızlıklara faydalı olduğu ve serotonin salgılamaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Ancak safranın çiçek açması için havaların soğuması gerekmektedir. Bu yıl mevsim kurak geçtiği için safran 15 gün gecikmeli olarak çiçek açmadı.

Vatandaşlar tarafından beslenen deniz kaplumbağaları balıkçı barınağını mesken edindi Vatandaşlar tarafından beslenen deniz kaplumbağaları balıkçı barınağını mesken edindi

Safran üreticisi İsmail Yılmaz, safranda çiçeklenmenin 15 gün geciktiğini söyledi. Bu durumun hava sıcaklıklarının artmasından kaynaklı olduğunu belirten Yılmaz, "Gece ve gündüz sıcaklıklarında aşırı bir fark var. Safranın çiçek açması için gece 5-6 derece, gündüz de 13-17 derece civarında olması gerekiyor. Bizde hala 20 derece gündüz sıcaklığı. Daha da yüksek olduğundan dolayı çiçekler gecikti. Muhtemelen soğuğu bekliyor. Belki bir hafta içinde falan inşallah açar" dedi.

250 bin TL’ye satılacak

Önceki yıllarda Ekim ayının başında hasat ettiklerini söyleyen Yılmaz, "Yani bugünlerde çiçeğin en çok en çok olması gereken bir tarih. Ama ne yazık ki tarla daha henüz çiçek açmadı" dedi.

Yılmaz, safranın çiçek açmasının gecikmesinin, hasat süresinin de kısalmasına yol açacağını belirterek şöyle konuştu:

“Yani 15 gün daha eksik hasat yapacağız anlamına gelir. Ama bu rekolteyi etkiler mi? Ona bakacağız. Çiçek öyle bir şey ki, kısa zamanda açsa bile çiçek başlayınca bu sefer hızlı açmaya başlıyor. Her gün bir açacağına 3-5 açıyor. O açığı kapatıyor.”

Bu yıl 14 dönümlük alanda safran yetiştirdiklerini söyleyen Yılmaz, safranın kilosunun 250 bin lirayı bulacağını söyledi.

Kaynak: İHA