Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş Duyurdu! Biraya dev zam geliyor Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş Duyurdu! Biraya dev zam geliyor

Bağımsızlığın anahtarı teknoloji: Türkiye, 2023 yılında Milli Teknoloji Hamlesi ile bağımsızlık yolunda emin adımlarla ilerliyor. Peki Milli Teknoloji Hamlesi nedir ne zaman başladı? İşte detaylar...

Milli Teknoloji Hamlesi nedir ne zaman başladı?

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 18 Eylül 2019 tarihinde yayımlanan “2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi” dokümanıdır. Bu belgede, Milli Teknoloji Hamlesi’nin temelini oluşturan 5 ana unsur olan “Yüksek Teknoloji ve İnovasyon”, “Dijital Dönüşüm ve Sanayi Hamlesi”, “Girişimcilik”, “Beşerî Sermaye” ve “Altyapı” tanımlanmıştır. Bu unsurlar çerçevesinde, Türkiye’nin savunma, havacılık, uzay, haberleşme, bilişim, sağlık, enerji, ulaşım ve tarım gibi stratejik alanlarda yerli ve milli teknolojiler üretmesi ve kullanması amaçlanmaktadır. Milli Teknoloji Hamlesi, Türkiye’nin 2023 yılında belirlediği hedeflere erişmesine katkı sağlamıştır.

Türkiye’nin teknolojik ve endüstriyel gücünü yükseltmek üzere planlanan bir strateji olan Milli Teknoloji Hamlesi, bir ülkenin kendi teknolojik ürünlerini geliştirebilmesini, dışa bağımlılığını azaltmasını, istihdamı ve ekonomik büyümeyi sağlamasını amaçlar.

Milli Teknoloji Hamlesi, Türkiye’nin teknolojik devrimlere liderlik eden, yol gösteren bir ülke olması için gereken alanları içeren beş temel unsurdan oluşur: Yüksek Teknoloji ve İnovasyon, Dijital Dönüşüm ve Sanayi Hamlesi, Girişimcilik, Beşerî Sermaye ve Altyapı. Milli Teknoloji Hamlesi, Türkiye’nin savunma sanayi, havacılık, uzay, sağlık, eğitim, enerji, ulaşım gibi birçok alanda kendi üretimini gerçekleştirdiği ve küresel rekabette etkili olduğu bir vizyonun ismidir. Bu vizyonun hayata geçmesi için Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı, TEKNOFEST, Deneyap Teknoloji Atölyeleri gibi çeşitli kurum ve projeler oluşturulmuştur.

Milli Teknoloji Hamlesi, Türkiye’nin teknoloji odaklı millî kalkınma gayretlerini bilim insanlarının perspektifinden yansıtan ve birincil kaynakların görüşlerine yer veren bir kitap olarak da basılmıştır. Bu kitap, Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesi’ni bilimsel literatüre kazandırmayı ve önemli bir kaynak olmayı hedefler.

 Milli Teknoloji Hamlesi projeleri nelerdir?

Milli Teknoloji Hamlesi, Türkiye’nin yüksek teknoloji ve inovasyon alanlarında kendi ayakları üzerinde durabilen ve güçlü bir konuma gelme vizyonuna uygun olarak başlattığı bir harekettir. Bu hareket, beş temel unsurdan oluşmaktadır: Yüksek Teknoloji ve İnovasyon, Dijital Dönüşüm ve Sanayi Hamlesi, Girişimcilik, Beşerî Sermaye ve Altyapı. Milli Teknoloji Hamlesi çerçevesinde birçok proje ve etkinlik gerçekleştirilmektedir. Bunlardan bazıları şunlardır:

TEKNOFEST: Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivalidir. Gençlerin teknolojiye olan ilgisini artırmak ve onlara imkanlar sunmak amacıyla organize edilmektedir. Deneyap Teknoloji Atölyeleri: Geleceğin mühendislerini, teknoloji girişimcilerini ve teknoloji liderlerini yetiştirmek amacıyla hayata geçirilmiş bir teknoloji atölyeleri projesidir.

Millî Teknoloji Hamlesi | Türkiye Bilimler Akademisi: Türkiye’nin teknolojik atılımının her safhasında yaşananları ve deneyimleri bilimsel bir temelde ve yöntemde literatüre aktarmak amacıyla yürütülen bir çalışmadır. Haberleşmede Milli Teknoloji Hamlesi: Haberleşme teknolojilerinde yerli ve milli ürünler üretmek amacıyla başlatılan bir girişimdir.

Bilişim Vadisi: Mobilitenin altında yer alan dijital coğrafi sistemler, 3 boyutlu baskı, 5G haberleşme teknolojileri, malzeme teknolojileri, enerji teknolojileri gibi birçok sivil teknoloji alanında gelişmelere destek vererek Milli Teknoloji Hamlesi ışığı altında sivil teknolojilere geçişin önemli adımlarından biri olarak gösterilen bir teknoloji geliştirme merkezidir.

Bu projeler ve etkinlikler haricinde, savunma sanayii, sağlık, ulaşım, uzay, eğitim gibi birçok alanda da Milli Teknoloji Hamlesi’nin sonuçları görülmektedir. Örneğin, yerli otomobilimiz TOGG, milli savaş uçağımız Kızıl Elma, insansız hava araçlarımız, sihalar, Bayraktar TB 2, yapay zeka uygulamaları (Türk Beyin, Sanal Göz projeleri gibi) Milli Teknoloji Hamlesi’nin birer yansıması olarak değerlendirilmektedir.

Milli Teknoloji Hamlesi Nedir Ne Zaman Başladı Milli Teknoloji Hamlesi Projeleri Nelerdir (1)

Kaynak: Haber Merkezi