Sarıgöl'de havaların ısınmasıyla birlikte bağlarda işlerde hız kazandı. Nisan ayının sonlarına doğru yaklaşılırken özellikle Sultaniye üzümde uzatma döneminin gelmesi çiftçileri adeta bağda yatıp kalkar hale getirdi.

Sabah akşam yollarda gidip gelen tarallı traktörler hepimizin dikkatini çekiyor. Akıllarda oluşan soru işaretlerinden bir tanesi ise uzatma nedir, neden ve nasıl yapılır. Gelin bu soruya hep beraber yanıt arayalım...

Sarıgöl'de Uzatma Hormonları Atılmaya Devam Ediyor! 1

Üzümde ya da Sultaniye üzümde uzatma demek salkımların uzaması ve tanelerin gelişmesi için yeterli alanı oluşturması uygulamasına verilen isimdir.

Bu uygulama genel olarak üzüm salkımlarının 6-7 santim olduğu dönemde ve çilkimlerin tamamen açılması ile başlar.

Sultaniye üzümde hemen hemen her uygulamada olduğu gibi uzatma uygulamasında da net ya da tek bir doğru yoktur.

Manisa'da dünyaca ünlü Papaz Eriği hasadı başladı! Manisa'da dünyaca ünlü Papaz Eriği hasadı başladı!

Bazı Çiftçiler uzatma uygulamalarını giberellik asit yani halk arasındaki ismiyle hap ile yaparken bazıları ise sadece yaprak gübresi kullanarak ya da farklı metotlar uygulayarak uzatma yapabilmektedir.

Sarıgöl'de Uzatma Hormonları Atılmaya Devam Ediyor! 2

Genel olarak klasik yöntem ise 2 sefer uygulanan uzatma yöntemidir.

Bu iki seferde hap diye tabir ettiğimiz giberellik asit hormonunun yanına yaprak gübreleri çinko içerikli mangan içerikli azot ya da diğer elementlerin İçerisinde bulunduğu yaprak gübreleri uygulanarak uzatma işlemleri yapılır.

Uzatma işlemlerinde genel olarak hava sıcaklığının 20 derecenin üstünde olmasına ve güneşli havalar olmasına dikkat edilir.

Uzatma işlemi tamamlanan bağlarda belki de üzüm yetiştiriciliğindeki en önemli kıstaslardan biri olan silktirme dönemi beklenir.

Bağlar genelde silktirme döneminde çok hassas bitkiler oldukları için çiftçiler silktirme dönemine bağının en güçlü şekilde girmesini hedefler.

Sarıgöl'de Uzatma Hormonları Atılmaya Devam Ediyor! 3

Peki, üzümlerin çok fazla uzaması doğru mu? Bu soruya cevap vermek istersek eğer sofralık üzüm yetiştiriciliği yapıyorsanız üzümlerinizin çok fazla uzun olması istenmez.

Standart boyda ortalama bir üzüm salkımı tüketiciler tarafından daha fazla tercih edilmektedir.

Fakat kurutmalık üzüm yetiştiriciliği yapıyorsanız o zaman üzümlerinizin fazla uzaması daha fazla verim anlamına geleceği için tercih edilebilir.

SİZLERDE SARIGÖLLÜ VE İLÇELERDEN ÜRETİCİLER OLARAK KONU HAKKINDA Kİ FİKİRLERİNİZİ BİZLERLE YORUM OLARAK PAYLAŞABİLİRSİNİZ...

NOT: KULLANILAN FOTOĞRAFLAR SARIGÖLLÜ ÇİFTÇİLERE AİTTİR...

Kaynak: Haber Merkezi