Kiraz üreticilerininin korkulu rüyası olan  Kiraz sineği ile mücadele zamanı geldi. Kiraz üreticilerinin ürünlerini korumak için kiraz bahçelerine gerekli ilaçlamaları yapması gerekmektedir. Kiraz çiceğinden ürünlerinizi korumazsanız kiraz sinekleri meyvelerin etli kısmından beslenerek, meyvelerin kurtlanmasına ve zamanından önce dökülmesine neden olur.

Meyveler kurtlu olduğu için pazar değeri düşük olur. Kiraz sineğinin zararı en fazla orta ve geççi çeşitlerde görülür. Erkenci çeşitlerde zarar görülmez. Salgın yıllarda zarar oranı %80'e kadar çıkabilir. İhracatta zarar toleransı sıfırdır. Konukçuları, Kiraz ve vişnedir.

Sarıgöl İlçe Tarım Müdürlüğü yaptığı açıklama ile kiraz üreticilerini uyardı. Yapılan açıklamada şu ibareler yer aldı:

Kiraz Üreticilerinin Dikkatine!
Kiraz Sinegi ile mücadele zamani gelmis olup, üreticilerimizin bahcelerini kiraz sinegine ruhsatli ilaclar ile ilaclamasi gerekmektedir. Ilaclarinizi recete ile aliniz.

SARIGÖL ILÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜGÜ

Peki Kiraz Sineği nedir birde ona göz atalım.

Kiraz Sineği Nedir?

Rhagoletis cerasi (kiraz meyve sineği), Tephritidae familyasındaki bir meyve sineği türüdür. Kiraz Sinekleri yaklaşık 3,5–5 mm (0,14–0,20 inç) vücut uzunluğuna ulaşabilir. Bu küçük meyve sineklerinin parlak bir gövdesi vardır, koyu kahverengi, neredeyse siyahtır.

Mesonotum gümüşi bir renktedir. Kanatlar şeffaftır ve dört enine koyu çizgilidir. Gözler kırmızımsı yansımalarla yeşildir. Baş kahverengi, scutellum ve bacaklar ise sarıdır. 

Yetişkin bir kiraz sineği, Mayıs sonundan Temmuz başına kadar bulunabilir. Kirazın kendisinin veya böceklerin (yaprak biti tatlı özsu gibi) ürettiği şekerli salgılarla beslenirler. 10-15 gün sonra dişiler meyvenin et kısmına birer birer 50-80 yumurta  bırakırlar.

Dünyanın Tercihi Manisa Kirazı Dünyanın Tercihi Manisa Kirazı

Kiraz Sineği (Rhagoletis Cerasi)

6–12 gün sonra  yumurtalar açılır ve 4–6 mm uzunluğunda beyaz bacaksız larvalar  dışarı çıkar ve meyvenin posası ile beslenir. Olgunlaşma sırasında larvalar meyveyi bırakır ve kışı geçirecekleri toprakta  pupa olurlar. Genellikle bu türün her 1-2 yılda bir nesli olur. 

Bu meyve sinekleri , Avrupa ve Asya'da kiraz mahsullerinin önemli bir zararlısı olarak kabul edilmektedir. Ayrıca kayısı, hanımeli, kızamık, kuş kirazı ve kar üzümü meyvelerine de zarar verirler .

Kaynak: Haber Merkezi