Japon Kültürün'de oldukça popüler olan Teriyaki Sos günümüzde bir çok mutfakta kullanılmaktadır. Daha çok ızgara yemeklerini tatlandırmak için kullanılan bu tatlı ekşi sos olan Teriyaki sos bir çok dünya mutfağında farklı alanlarda kullanılabilmektedir.

Teriyaki sos nedir nerede kullanılır?

Japon mutfak kültüründe oldukça fazla kullanılan Teriyaki Sos aslında bir çeşit pişirme tekniğidir. Daha çok Mangal ve Kızartma yemeklerinde kullanılan "Teriyaki" tekniğinin mantığı Teriyaki Sosuyla yemekleri kavurmaktır.

Japonca da " teri"  kelimesi parlatmak anlamına gelmektedir. " yaki" kelimeside kavurmak anlamına gelmektedir. Bu bakımdan Japon kültüründe yemek üzerine Teriyaki sos eklendikten sonra yemek kavurlur.

Japonlar yemeklerin bir çoğunu bu şekilde yapmaktadır. Bu sos japon kültüründe daha çok balık yemeklerinde kullanılmaktadır. Batı tarflarında ise daha çok et yemeklerini tatlandırmak için kullanılmaktadır. Ana yemeklerin dışında sotelenmiş sebzeleri, pilavı, salataları tatlandırmak için de  kullanılabilir. 

Teriyaki Sos Nedir Nerede Kullanılır Teriyaki Sos Da Ne Var (1)

Teriyaki sos da ne var?

Ekşi ve tatlı bir sos olan Teriyaki Sos, yemeklere verdiği lezzetin yanında parlaklıkta vermektedir. Teriyaki Sosunun içinde Soya sosu, Susam yağı, sarımsak, zencefil, bal (şeker), ve birazda nişasta bulunmakatdır.

Teriyaki sos evde yapılabilen çok basit ekşi ve tatlı  bir sosdur. Evde yapılabildiği gibi bir çok üretici tarfından hazır bir Teriyaki soslarının satışı bulunmaktadır.

Teriyaki Sos Nedir Nerede Kullanılır Teriyaki Sos Da Ne Var (2)

Teriyaki Sos Nasıl yapılır?

Malzemler;

  • 5 yemek kaşığı soya sosu
  • 2 yemek kaşığı esmer şeker
  • 2 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı sarımsak tozu
  • 1 yemek kaşığı toz zencefil
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1/2 su bardağı su

Bir adet orto boy tencereye  1 bardak su, soya sosu, esmer şeker, bal, zencefil ve sarımsak tozu eklenir ve  orta ateşte yaklaşık 2-3 dakika kadar pişirilir.  ocakda 2-3 dakika pişirildikten sonra  ayrı bir kaptak mısır nişastası ve soğuk suyu nişasta eriyene kadar karıştırılır. Daha sonrasında Nişastalı suyu tencereye eklenir ve sos koyulaşana kadar karıştırılıp pişirilir. 

Antalya'da akşam saatlerinde deprem! Antalya'da akşam saatlerinde deprem!

Kaynak: Serkan Özcan