Önder Kartal öldü mü? Önder Kartal öldü mü?

Belediye başkanı hakkında sorular araştırılıyor. En çok sorulan sorulardan biri ise belediye başkanının amiri üstü kimdir, ve vali ile belediye başkanı arasındaki fark nedir, gibi soruların cevaplarını haberimizde paylaştık...

Belediye başkanının amiri üstü kimdir?

Türkiye’de iki çeşit belediye vardır: büyükşehir ve ilçe belediyeleri. Büyükşehir belediye başkanları, Cumhurbaşkanı’na doğrudan bağlıdır. İlçe belediye başkanlarının ise, üst amiri kendi büyükşehir belediye başkanlarıdır.

Vali ile belediye başkanı arasındaki fark nedir?

Vali, ilin merkezi idaresinin başıdır ve devlet tarafından görevlendirilir. Vali, ilin kamu düzeni, güvenliği, sağlığı, eğitimi gibi konularda yetkilidir. Vali, belediyenin faaliyetlerini izleyebilir ve gerekirse müdahale edebilir.

Belediye başkanı, ilin veya ilçenin yerel idaresinin lideridir ve halk tarafından seçilir. Belediye başkanı, şehrin altyapısı, ulaşımı, temizliği, kültürü, sporu gibi konularda yetkilidir. Belediye başkanı, valinin astı değildir, ancak valiye karşı sorumlu ve hesap verebilirdir.

Kısaca, vali devletin, belediye başkanı ise halkın temsilcisidir.

Vali belediye başkanına emir verebilir mi?

Hayır vali belediye başkanına emir veremez.  Çünkü vali ile belediye başkanı yerel yönetimde farklı sorumluluk ve yetkilere sahiptir. Vali, devletin ildeki temsilcisi ve güvenlik güçlerinin başıdır. Belediye başkanı ise seçimle gelir ve belediye örgütünü idare eder. Vali, belediye başkanına direktif veremez, sadece hükümetin kararlarını ve yasaları uygulamasını isteyebilir. Belediye başkanı da valiye bağlıdır, ama kendi bağımsız tüzel kişiliği vardır. Vali ile belediye başkanı arasındaki ilişki, işbirliği ve koordinasyon üzerine kuruludur.

Belediye Başkanının Amiri Üstü Kimdir Vali Ile Belediye Başkanı Arasındaki Fark Nedir (1)

Belediye başkanını kim seçer?

Belediye sınırları içinde oturan ve 18 yaşından büyük olan vatandaşlar, belediye başkanını doğrudan oylarıyla belirlerler. Belediye başkanı seçimi, beş yılda bir yapılan yerel yönetimler seçimi olarak da adlandırılır. Belediye başkanlarını oylayan vatandaşlar, belediyenin geleceğine ve yerel hizmetlere katkıda bulunurlar.

Belediye Başkanının görevleri ne?

  • Belediye Başkanın görevlerinin ne olduğu araştırılıyor. İşte Belediye Başkanının görevleri:
  • Belediye başkanı, belediyenin en yetkili kişisidir. Belediyenin çıkarlarını savunur, belediyeyi devlet kurumlarında ve mahkemelerde temsil eder veya avukat görevlendirir.
  • Belediye meclisi ve encümeninin toplantılarına başkanlık eder, aldıkları kararları yerine getirir ve kontrol eder.
  • Belediyenin ortak olduğu veya kurduğu kuruluşların yönetimini üstlenir, önemli projelerin ve yatırımların gerçekleşmesini sağlar.
  • Belediyenin mal ve personelini yönetir, personeli işe alır veya çıkarır.
  • Belediyenin düzenlediği etkinlikleri denetler ve temsil eder, yurt dışındaki belediye başkanlarıyla iş birliği yapar ve kardeş belediye projelerine katılır.
  • Belediyenin bütçesini harcar, bütçe içindeki aktarmalara izin verir, bağışları alır. Halkın mutlu, sağlıklı ve huzurlu olması için gerekli tedbirleri alır, yoksul ve muhtaç insanlara yardım eder, engellilere hizmet verir ve engelliler merkezi kurar.

Belediye başkanının yetki ve sorumlulukları, yasalarla belirlenir. Belediye başkanı, belediye meclisi ve encümeniyle birlikte belediyenin karar veren organlarındandır. Belediye başkanı, belediye seçimlerinde halk tarafından beş yıllığına seçilir ve görev süresi bitince tekrar aday olabilir. Belediye başkanı, görevini yaparken halkın isteklerine, hukuka ve kamu yararına uygun hareket etmek zorundadır. Belediye başkanı, suç işler, görevini kötüye kullanır veya görev yapamaz duruma gelirse, istifa edebilir veya görevden uzaklaştırılabilir.

Peki valinin görevleri ne ona bakalım...

Valinin görevleri ne?

Vali, bir ilin yönetimini devlet adına üstlenen ve en yüksek makamda bulunan idari yetkili olarak tanımlanabilir. Valinin sorumlulukları arasında şunlar bulunur:

  • Yasa, yönetmelik, nizamname ve Hükümet kararlarının yayınlanmasını ve uygulanmasını sağlamak.
  • İl genel idarelerini denetlemek, halkın ortak gereksinimlerini tespit etmek ve kamu hizmetlerini sunmak.
  • Kamu düzeni ve güvenliğini sağlamak, kolluk güçlerine talimatlar vermek ve suçları önlemek için önlemler almak.
  • İl bütçesini oluşturmak, yönetmek ve fakir ve yardıma muhtaç kişilere pay vermek.
  • Devlete bağlı olan tüm kurum ve kuruluşların gözetimini yapmak ve personel atamaları yapmak.
  • Resmi törenlere katılmak ve devlet protokolünü yerine getirmek, valinin görevleri arasındadır.
Kaynak: Haber Merkezi