Öksürük, solunum yollarını tahriş eden maddelerden kurtulmak için vücudun gösterdiği doğal bir tepkidir. Ancak bu tepki geceleri artabilir ve uykunuzu bozabilir. “Gece öksürüğü nasıl geçer?” diye merak ediyorsanız ve bu sorunun üstesinden gelmek istiyorsanız işte size gece öksürüğünü hafifletmenin 4 kolay yolu ve kuru öksürüğe iyi gelen şeyler hakkında bilgiler hazırladık. İşte detaylar...

Gece öksürük krizine ne iyi gelir? 

Gece öksürüğü hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilir. Bu sorunu çözmek ve daha kaliteli bir uyku yaşamak için doğal çözümler bulunmaktadır. Reflü nedeniyle öksürüyorsanız yüksek yastıkla uyumanız gerekmektedir. Böylece gece öksürüğünüzün hafiflediğini fark edebilirsiniz.

Solunum yollarınızı kurutan ve tahriş eden kuru veya nemli havadan kaçınmak için yatmadan önce odanızı iyice havalandırmanız ve nem oranını artırmanız önemlidir. Bitkili çaylar veya bal da yatmadan önce tüketebileceğiniz doğal ürünlerdir. Bunlar boğazınızdaki salgıların akışkanlaşmasına yardımcı olur.

Gece Öksürükten Uyuyamıyorum Ne Yapmalıyım En Hızlı Öksürük Kesici (8)

Bu şekilde daha konforlu bir uyku uyuyabilirsiniz. Mide reflüsü nedeniyle gece öksürüğü yaşıyorsanız yatmadan en az 3 saat önce yemeyi bırakmanız gerekir. Reflü problemi olan kişiler yatmadan önce yedikleri zaman boğazlarında rahatsızlık hissedebilirler. Çok fazla sıvı almak ve boğazınızın kuru kalmamasını sağlamak da tahriş oluşturan faktörleri ortadan kaldırır.

Günde en az 2,5 litre su içmeli ve bitkili çayları içmeden önce biraz soğumalarını beklemelisiniz. Bütün bunlara rağmen gece öksürüğünüz geçmiyorsa yatmadan önce boğaz pastili emmek de tahrişi azaltır ve öksürüğü dindirir.

En hızlı öksürük kesici

Öksürük, bir kere başlayınca durması zor, bazen de insanı krize sokan ciddi bir sağlık problemi. Önemli bir görüşme esnasında sizi mahcup edebilecek ya da gece uykunuzu kaçıran öksürük ataklarından kurtulmak için bitkisel çözümlerden faydalanmak önemli.  En hızlı öksürük kesiciler şunlardır:

Ihlamur çayı; taze ve kuru ayva çayı; ekinezya çayı; ayva, bal ve ıhlamur; zencefil, bal ve karanfil; toz karabiber ve bal; yeşil çay ve kakule; ayva çayı; zencefil; karabiber, bal ve tarçın; meyan kökü, şahtere ve zencefil gibi karışımlar öksürüğe iyi gelir ve en hızlı öksürük kesiciler arasında bulunur.

Gece Öksürükten Uyuyamıyorum Ne Yapmalıyım En Hızlı Öksürük Kesici

Taze ve kuru ayva yaprağı

Öksürüğe karşı ayva meyvesi ve yaprakları uzun zamandır kullanılmaktadır. Boğaz enfeksiyonlarına karşı etkili olan ve boğazı rahatlatan bileşenler içermektedir. Bitkinin çiçekleri ve yaprakları demlenerek tüketilebilir. Şifa niyetine içerken şekersiz olmalıdır. Kuru ayva yaprakları 10-15 dakika, taze ayva yaprakları ise 3-5 dakika demlenmelidir. Günde 2-3 fincan içilebilir.

Gece Öksürükten Uyuyamıyorum Ne Yapmalıyım En Hızlı Öksürük Kesici (1)

Ekinezya çayı

Ekinezya bitkisinin ağırlıklı olarak soğuk algınlığı, nezle, grip gibi rahatsızlıklardan korunmada kullanımı öneriliyor.  Ekinezyanın boğaz ve akciğer iltihaplarının neden olabileceği zararları önlediği araştırmalarla kanıtlanmış. Bitkiyi demleyip içine 1 tatlı kaşığı bal katarak günde 2 fincan içmek yeterli oluyor.

Gece Öksürükten Uyuyamıyorum Ne Yapmalıyım En Hızlı Öksürük Kesici (2)

Ayva bal ve ıhlamur 

Bu çay, öksürüğü tedavi etmek için harika bir karışımdır. Ayva, bal ve ıhlamur içerir. Bu çay boğazı rahatlatır ve iyileşmeye yardımcı olur. Günde 2-3 bardak içebilirsiniz.

Gece Öksürükten Uyuyamıyorum Ne Yapmalıyım En Hızlı Öksürük Kesici (4)

Zencefil bal ve karanfil

Karanfil, ağız ve boğaz enfeksiyonlarını önlemeye ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olan uçucu bileşenler içerir. Zencefil de iltihabı azaltan maddeler içerir. Bu iki baharatı bal ile karıştırıp kür olarak tüketebilirsiniz. İsterseniz limon da ekleyebilirsiniz. Bu karışımdan günde birkaç kaşık alabilirsiniz.

Gece Öksürükten Uyuyamıyorum Ne Yapmalıyım En Hızlı Öksürük Kesici (3)

Karabiber ve bal

Toz karabiberin bağışıklık sistemini destekleyen, kansere karşı koruyan, iltihap ve kasılmaları gideren faydaları birçok araştırmada gösterilmiştir. Öksürüğünüz varsa toz karabiberin meyvesini kaynatıp gargara yapabilirsiniz. Aynı zamanda tane karabiberi sıcak suda bekletip 1 tatlı kaşığı bal katıp içebilirsiniz. Ancak sindirim sisteminizde reflü, gastrit veya ülser gibi sorunlarınız varsa bu çayı az miktarda içmelisiniz. Sağlıklı kişiler günde 2-3 tatlı kaşığı toz karabiber tüketebilir.

Gece Öksürükten Uyuyamıyorum Ne Yapmalıyım En Hızlı Öksürük Kesici (5)

Yeşil çay ve kakule

Yeşil çay, antioksidan bakımından zengindir ve kakule ile birlikte bağışıklığı güçlendirir ve boğaz enfeksiyonlarına iyi gelir. Yoğun kıvamlı çayı boğazınızı yıkamak için kullanabilirsiniz ve kakuleli yeşil çayı günde 2-3 bardak içebilirsiniz. Ama tansiyon veya kalp atışı sorununuz varsa günde 2 bardaktan fazla içmeyin.

Gece Öksürükten Uyuyamıyorum Ne Yapmalıyım En Hızlı Öksürük Kesici (6)

Ayva çayı

Önce 1 çay kaşığı ayva tohumunu 1 fincan suda 5-10 dakika bekletmeniz gerekiyor. Sonra bu çayı içebilirsiniz. Bitki çaylarının etkisi zayıf olduğu için, yemekten önce veya sonra bir süre bekleyip mide boşken içerseniz daha iyi sonuç alırsınız.

Gece Öksürükten Uyuyamıyorum Ne Yapmalıyım En Hızlı Öksürük Kesici (7)

Zencefil karabiber bal limon tarçın

1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı toz karabiber, 1 çay kaşığı toz tarçın ve yarım limonu bir kapta karıştırın ve aç karnına günde iki ya da üç kez birer tatlı kaşığı alın. Bu karışım, öksürüğün boğazınızı acıtmasını önlemeye yardımcı olacaktır.

Gece öksürük krizi neden olur?

Gece öksürüğü farklı hastalıkların sonucu olabilir. Bunlar arasında şunlar sayılabilir:

Viral enfeksiyonlar: Soğuk algınlığı ve grip gibi viral enfeksiyonlar öksürüğe en çok yol açan hastalıklardır. Bu enfeksiyonlar solunum yollarını tahriş ettiklerinde iyileşmesi uzun sürer. Solunum yolları hassas olduğu için geceleri boğazın kuruması öksürüğü arttırabilir.

Astım: Astım, solunum yollarının daralıp şişmesine ve nefes almayı zorlaştırmasına neden olan bir hastalıktır. Öksürüğün en sık görülen belirtileri gece ve sabah saatleridir. Ayrıca nefes darlığı, hırıltı ve göğüs ağrısı da olabilir.

Reflü: Mide asidinin yemek borusu ve boğaza zarar vermesi öksürme isteğini uyandırabilir. Reflü aynı zamanda ses kısıklığı, boğaz ağrısı ve yutma güçlüğüne de neden olabilir.

Geniz akıntısı: Sinüslerin iltihaplanması sonucu oluşan geniz akıntısı geceleri mukusun burundan boğaza akmasına ve öksürüğe sebep olabilir. Soğuk algınlığı, grip ve alerji de geniz akıntısına yol açabilir.

Çevresel faktörler: Toz akarı, polen, hayvan tüyü, küf ve sigara dumanı gibi alerjen maddeler bağışıklık sistemini uyararak soğuk algınlığına benzer belirtiler gösterir. Burun akıntısı, nefes darlığı ve alerjik öksürük bunlara örnektir.

Boğmaca hastalığı: Bakterilerin sebep olduğu ciddi bir solunum yolu enfeksiyonudur. Başlangıçta soğuk algınlığı gibi görünen bu hastalığın en belirgin özelliği nefes almayı zorlaştıran kuvvetli öksürüktür.

Sıkça Sorulan Sorular

Gece öksürükten uyuyamıyorum ne yapmalıyım?

Öksürüğe çare aramadan evvel sağlığınızı kontrol ettirmeli ve başka bir rahatsızlığınız olmadığından emin olmalısınız. Başka bir hastalığınız yoksa odayı havalandırmalı ve boğazınızı tahriş edecek şeylerden uzak durmalısınız. Günde çok su içmeli, bitkisel çaylar tüketmeli ve boğazınızı nemli tutmaya çalışmalısınız.

Bebeklik aşıları zararlı mı? Bebeklik aşıları otizm mi yapıyor? Bebeklik aşıları zararlı mı? Bebeklik aşıları otizm mi yapıyor?

Kuru bir yerde yatıyorsanız bu gece öksürmenize sebep olur. Yatmadan önce odayı nemlendirmeli ve havalandırmalısınız. Yatmadan önce boğaz pastili almak, bal yemek veya bitkisel çay içmek de boğazınızı rahatlatır. Bütün bunları yapmanıza rağmen öksürüğünüz geçmiyorsa bir doktora başvurmalısınız.

Çocuklarda gece öksürük krizi neden olur?

Johnson, Maryland Üniversitesi Hemşirelik Okulu’nda çalışmaktadır. Yazıda, gece öksürüğüne alerji, kronik soğuk algınlığı, geniz akıntısı ve astımın yol açabileceği belirtilmektedir. Ayrıca, mide reflüsü olan çocukların yatarken daha çok öksürdüğü ve krup hastalığının da havlama gibi bir öksürüğe neden olduğu ifade edilmektedir. Krup hastalığı, bir üst solunum yolu enfeksiyonudur.

Gece öksürüğü için hangi doktora gidilir?

Öksürük, kulak burun boğaz hastalıklarının bir işareti olduğundan, bu alanda uzman olan doktorlara görünmek gerekir. Öksürük uzun sürüyorsa ve buna nefes almada zorluk, yüksek ateş, göğüste ağrı, ağızdan kan gelme ve ani kilo kaybı gibi durumlar da eşlik ediyorsa, doktora gitmek şarttır. Hastalığın nedenine göre, uzman doktorlar değişik tedavi seçenekleri sunar.

Gece Öksürükten Uyuyamıyorum Ne Yapmalıyım En Hızlı Öksürük Kesici (9)

Gece öksürüğüne geniz akıntısı neden oluyorsa, antibiyotik kullanılması gerekebilir. Astım öksürüğü nasıl geçer diye soranlar için, doktorlar genelde solunum yoluyla alınan reçeteli sprey ilaçlar önerir. Reçetesiz satılan dekonjestan ve boğaz pastili gibi ürünler de doktorlarca tavsiye edilebilir. Fakat bu ürünleri kullanırken doktorun bilgisi ve onayı olmalıdır ve doktorun önermediği ilaç ve maddelerden uzak durulmalıdır.

Kaynak: Haber Merkezi