Bir mahallede veya köyde muhtarın görev ve sorumlulukları araştırılıyor. Mahallenin huzuru, güvenliği ve daha iyi hale gelmesi için görev yapan kişiler muhtarlardır. Muhtarlık hakkında merak edilen bazı sorulardan biri de ' muhtarın görev ve sorumlulukları neledir?' sorusu olmuştur. Muhtarlık ile ilgili merak edilen soruları haberimizde açıkladık...

Muhtarın görev ve sorumlulukları nelerdir?

Muhtarlık görevi bazı özel şartlar ve sorumluklar gerektirir. Muhtar olan kişilerin bazı görevleri yapmak zorundalardır. Köylerde veya mahallelerin  daha iyi bir hale gelmesi için çalışan huzuru ve güvenliği bozmadan görev yapan kişilere muhtar diyoruz. Muhtarlar, halk tarafından en fazla oy alan kişi muhtar olarak seçilmektedir. Muhtarlık, küçük bir görev olarak bakılsa da sorumlulukları oldukça fazladır. En küçük birim olan muhtarlık, yanında aza dediğimiz kişilerle beraber görevini devam ettirir. Peki muhtarın görev ve sorumlulukları nelerdir?

  • Muhtar olarak seçilen kişinin birçok yetkisi bulunmaktadır. Türkiye'de muhtar olarak seçilen kişi 5 yıl görev yapmaktadır. 5 Yılın sonunda yeniden halk tarafından bir kişi seçilmektedir. 
  • Köylerde veya mahallelerde eksik gördüğü bir şeyi yetkililere bilgilendirmek. Örneğin yol, çeşme, ışıklandırma gibi sorunları yönetime bilgilendirme yapmak.
  • Bakım, onarım, hizmet ve temizlik gibi yapılması gereken şeyleri yönetime bilgilendirmek, takip etmek.
  • Hükümetten gelen bilgilendirme gibi önemli gördüğü duyuruları halka açıklamak.
  • Köyün ya da mahallenin gelişmesi için çalışmalar yapmak.
  • Seçim geldiğinde seçmen kağıtlarını çıkartıp, halka ulaştırmak.
  • Köy ya da mahallede düzeni, tertipi ve dirliği sağlamak.
  • Köy ya da mahallede yaşanan ölüm veya evlilik gibi durumları kayıt altına almak.
  • Hükümet tarafından muhtarlığa bildirilen kararları veya önemli olan şeyleri halka açıklama yaparak anlatmak.
  • Köy veya mahallesinde ihtiyaç sahibi kişileri tespit edip bunlar için gerekli yardımı sağlamak ve devlet kurumlarına bildirmek.
  • Köy veya mahallesinde bulunan bir bulaşıcı hastalık barındıran kişileri veya aileyi tespit edip bunu sağlık kuruluşuna bildirip gerekli önlemlerin alınmasını sağlamak.
  • Köyde veya mahallede yapılacak olan yeniliklerden halkı bilgilendirmek.

Bunların yanı sıra muhtarlık görevini üstlenmiş kişiler bir devlet memuru sayılmaktadır ve görevleri onlar için ayrı bir önem taşaımaktadır. Mahallenin veya köyün huzuru ve güvenliği için halkla iç içe olması gerekmektedir. Halkın sorunlarına çözüm bulmak, yapılacak olan hizmetlerin ulaşması için elinden geleni yapması gerekmektedir. Muhtarlık halk arasında küçük gibi görünse de aslında muhtarlığın birçok zorlayıcı görevleri vardır.

Mahalle muhtarı ve köy muhtarı arasındaki fark nedir?

Arama motorlarında sıkça karşımıza çıkan sorulardan biri ' mahalle muhtarı ve köy muhtarı arasındaki fark nedir' olmuştur. Aslında muhtarlığın görev ve sorumlulukları köyde ve mahallede aynıdır. Fakat köy ve mahalle arasında fark vardır. Köy; ilçeden küçüm yerleşim birimleri olarak adlandırılırken mahalle ise sokaktan büyük, köyden küçük ya da aynı olan yerlere verilen isimdir. 

Mahalle muhtarı; mahallesiyle ilgili görev ve sorumluluklarını yerine getirir. Köy muhtarı ise köyde sınırları içerisindeki görev ve sorumluluklarını yerine getirmektedir. Muhtarın görev ve sorumlulukları köy ya da mahalle olunca değişmemektedir. Muhtarın görev ve sorumluluıkları sabittir. Köy ya da mahalle farketmemektedir. Sadece nüfus farklılıkları olabilir. 

Muhtarın görevine kim son verir?

Muhtarlık ile ilgili bir diğer merak edilen sorulardan biri ise 'muhtarın görevine kim son verir' olmuştur. Vatandaşların en çok araştırdığı sorulardan biridir. Muhtarların görevi makamlar tarafından son verilebilir. İl merkezine bağlı köylerde Vali, muhtarların görevine son verebilir. İlçede ise Kaymakam, muhtarların görevine son verme yetkisine sahiptir. 

Laufen lastik nasıl alınır mı? Laufen lastik sert mi yumuşak mı? Laufen lastik nasıl alınır mı? Laufen lastik sert mi yumuşak mı?

Vali ya da Kaymakam, bir muhtarın görev ve sorumluluklarına yerine getirmediğini fark ettiğinde ilk önce yazılı uyarıda bulunurlar. Hala daha görev ve sorumluluklarını yerine getirmiyorlarsa yetkili idare kurulu kararı ile muhtarın görevine son verebilirler.

Muhtar Azası kaç para maaş alır?

Muhtar Azası, Muhtarın vekili olarak görev yapmaktadır. Azalar gönüllü olarak görev yapan kişilerdir. Azaların ne kadar maaş yaptığı merak ediliyor. Muhtar Azaları herhangi bir maaş almamaktadır. Gönüllü olarak görev yapan Muhtar Azaları, devlet ya da bir kuruluştan bir maaş almamaktadırlar.

Muhtarların silah taşıma ruhsatı var mı?

Son çıkan yönetmeliğe göre Muhtarlar artık silah taşıyabiliyorlar. Muhtarlar, Türk Ceza Kanuna göre silah ruhsatı alabiliyorlar. Silah ruhsatı alabilmenin belirli şartları ve koşulları bulunmaktadır. Bu şartlar şu şekildedir;

  • T.C. Vatandaşı olmak,
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan muhtarların, vazife gereği silah taşıma ihtiyaçlarını belgeleyen bir yazı sunmaları,
  • Ruhsat başvurusunda bulunan kişinin sağlık durumunun uygun olması,
  • Muhtarların görevlerinden dolayı hayati risk taşıdıklarını ve kendileri ile ailelerinin güvenliğini korumak amacıyla silah taşıma ihtiyacı olduğunu belgelemeleri gerekmektedir.

Bu şartları taşıdıkları taktirde muhtarlar silah ruhsatı alabilirler. 

Kaynak: Haber Merkezi