Uzay araştırmaları ne ile başladı? Uzayla ilgili ilk çalışmalar ne zaman başlamıştır? Uzay araştırmaları ne ile başladı? Uzayla ilgili ilk çalışmalar ne zaman başlamıştır?

Uzmanlara göre, klonlanmış bir al yanaklı maymun iki yıldan fazla bir süre hayatta kaldı ve bilimsel sürece "değerli bakış açıları" kazandırdı.

Çin'li bilim insanları başardı

Çin'deki bilim insanları, dünyanın ilk klonlanmış memelisi olan koyun Dolly'yi yaratmak için kullanılan tekniğin değiştirilmiş bir versiyonunu kullandı. Klonlanan 113 embriyodan 11'i taşıyıcı maymunlara nakledildi, ancak yalnızca biri hayatta kaldı. ReTro olarak adlandırıldı. Ekip, yaşayabilir ve sağlıklı klonlar üretmedeki başarı oranının düşük olmasına rağmen (bu durumda %1'den az) bunun primat klonlama anlayışını ileriye taşıdığını söyledi.

Dünyada Bir Ilk! Klonlanmış Maymun 2 Yıldan Fazla Hayatta Kaldı

Dünyanın ilk klonlanmış maymunları (bir çift aynı uzun kuyruklu makak) altı yıl önce, Şangay'daki Çin Bilimler Akademisi'nden Qiang Sun ve Zhen Liu liderliğindeki aynı araştırmacılar tarafından yaratılmıştı. O zamanlar araştırmacılar, insan hastalıklarına yönelik araştırmalar için özelleştirilebilecek, genetik olarak tekdüze maymun popülasyonları oluşturmak istiyorlardı. Ayrıca dünyayı insan klonlamaya yaklaştırarak önemli etik soruları da gündeme getirdi.

Ancak uzmanlar artık bu korkuların "tamamen asılsız" olduğunu ve klonlama sürecinin verimliliğinin hala düşük olduğunu söylüyor.

Nature Communications dergisinde yazan yazarlar şunları söyledi: "Bu keşifler, maymun SCNT'sinin (tek hücreli nükleer transfer) yeniden programlama mekanizması hakkında değerli bilgiler sağlıyor ve primat klonlama için umut verici bir strateji sunuyor."

Araştırmada yer almayan İspanya Ulusal Biyoteknoloji Merkezi'nden araştırmacı Dr. Lluis Montoliu da bulguları yorumlayarak şunları söyledi: "Hem makakların hem de al yanaklı maymunların klonlanması iki şeyi gösteriyor.

"Öncelikle primatları klonlamak mümkün''

Dolly yaklaşık otuz yıl önce Edinburgh Roslin Enstitüsü'nde klonlandıktan sonra tarih yazdı. Bu, bilim adamlarının bir Fin Dorset koyununun memesinden alınan yetişkin bir hücreden bir memeliyi klonlamayı ilk kez başardıkları zamandı.

Dünyada Bir Ilk! Klonlanmış Maymun 2 Yıldan Fazla Hayatta Kaldı (1)

O zamandan beri birçok başka memeli de aynı SCNT tekniği kullanılarak klonlandı; bu teknik, hücre çekirdeği DNA'sının bağışlanan bir yumurta hücresine aktarılmasını ve daha sonra bir embriyoya dönüşmesinin sağlanmasını içerir. Koyunları, sığırları, domuzları, köpekleri, kedileri, fareleri ve sıçanları ve uzun kuyruklu maymunları içerirler.

Klonlamak ne demek?

Klonlama, bir şeyin aynı kopyasını oluşturma işlemidir. Klon, aynı genetik yapıya sahip, eşeysiz üremeyle meydana gelmiş canlı grubudur ve “cl.” ile kısaltılır. Klonlama, biyolojinin farklı alanlarında karşılaşılan bir kavramdır. Genetikte klonlama, DNA’nın bir kısmının çoğaltılması ve DNA parçacıklarına eklenmesidir. Biyolojik anlamda klonlama, tek hücrelilerin klonal çoğalması veya çok hücrelilerde özel hücrelerin kendilerini yenilemesidir. Klonlama, çeşitli sebeplerle tıp, tarım, hayvancılık ve biyoteknoloji gibi alanlarda kullanılır.

Kaynak: Haber Merkezi