Araştırmacılar yaşa bağlı hastalıkların tedavisinde yeni yollar açabilecek bir protein belirlediler. Nara Tıp Üniversitesi'nde biyokimya profesörü olan kıdemli yazar Shuhei Nakamura, yabancı medya kanalı Euronews Next'e şöyle konuştu: "HKDC1 fonksiyonunun modülasyonu, yaşlanmayla ve yaşa bağlı hastalıklarla ilişkili hücresel yaşlanmayı önleyebilir."

Japon bilim insanların yaşlanmayı önleyebilecek mi?

Bilim insanları yaşlanmayı önleyebilecek mi, sorusunun cevabı araştırılıyor. Araştırmacılar yaşa bağlı hastalıkların tedavisinde yeni yollar açabilecek bir protein belirlediler. Protein, hücre içinde önemli işler yapan ve işleyişi için hayati öneme sahip olan, hücrenin alt birimleri olan hasarlı organellerin temizlenmesine yardımcı olur. Bunlardan ikisi sırasıyla hücrelerde enerji üretilmesine ve hücrelerin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Bu organellerin hasar görmesi yaşlanmayla ve Parkinson, Alzheimer, Huntington Hastalığı ve amyotrofik lateral skleroz (ALS) gibi nörodejeneratif hastalıklar da dahil olmak üzere birçok hastalıkla ilişkilendirilmiştir.

Bilim Adamları Yaşlanmayı Önleyebilecek Proteini Keşfetti (3)

Japonya'nın Osaka Üniversitesi ve diğer tıp fakültelerindeki bilim insanları, Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmada , 1 (HKDC1) içeren hekzokinaz alanı adı verilen proteinin hem mitokondriyi hem de lizozomları korumaya yardımcı olduğunu söylüyor.

Nara Tıp Üniversitesi'nde biyokimya profesörü olan kıdemli yazar Shuhei Nakamura, Euronews Next'e şöyle konuştu: "HKDC1 fonksiyonunun modülasyonu, yaşlanmayla ve yaşa bağlı hastalıklarla ilişkili hücresel yaşlanmayı önleyebilir."

Bilim insanları açıkladı! Açlık karar verme sürecini etkiliyor Bilim insanları açıkladı! Açlık karar verme sürecini etkiliyor

Bilim Adamları Yaşlanmayı Önleyebilecek Proteini Keşfetti (2)

Hücresel yaşlanma, hücrelerin bölünmeyi durdurmasıdır; bu, hücrelerin kansere dönüşmesini önleyebilir ancak yaşlanmaya katkıda bulunur. Araştırmacılar , bazı çalışmaların yaşlanmayı önlemenin insan yaşlanmasını ve yaşa bağlı hastalıkları önleyebileceğini öne sürdüğünü söyledi.

Bu protein organelleri nasıl koruyor?

Mitokondri, bir hücre için enerji üretme görevi görür. Hasar gördüklerinde hücrenin hayatta kalabilmesi için çıkarılmaları gerekir. Harvard araştırmacılarına göre hasarlı mitokondri biriktiğinde nörodejeneratif hastalıklar ortaya çıkabiliyor .

Hasar görmüş mitokondrinin ortadan kaldırılması "mitofaji" adı verilen bir süreçle gerçekleşir ve PINK1 ve Parkin adı verilen proteinlere bağlıdır. Bilim adamları artık HKDC1 proteininin ve onun transkripsiyon faktörü EB (TFEB) adı verilen başka bir proteinle etkileşiminin, hasarlı mitokondrinin ortadan kaldırılması için kritik olduğunu bulmuşlardır.

Bilim Adamları Yaşlanmayı Önleyebilecek Proteini Keşfetti (1)

Ayrıca HKDC1'in azaltılmasının lizozomal onarımı engellediğini de buldular. “HKDC1 mitokondride lokalizedir, değil mi? Bunun aynı zamanda lizozomal onarım süreci için de kritik olduğu ortaya çıktı," diye ekledi Nakamura bir açıklamada.

“Görüyorsunuz, lizozomlar ve mitokondri birbirleriyle VDAC adı verilen proteinler aracılığıyla iletişim kuruyor. Spesifik olarak HKDC1, VDAC'lerle etkileşimden sorumludur; bu protein mitokondri-lizozom teması ve dolayısıyla lizozomal onarım için gereklidir”. Araştırmacılar, mitokondri ve lizozomların bakımının daha önce yeterince anlaşılmadığını söylüyor.

Kaynak: Haber Merkezi