Parlayan sarı parmak uçları ve floresan yeşil gözleri olan maymun, Çin'deki kök hücre keşfinden sonra üretildi. İki embriyodan alınan hücreler kullanılarak 'kimerik' bir maymun doğdu. İşte haberimizin detayları...

Çinli Bilim Adamları Maymun Üretti!

Çin , parlak sarı parmak uçları ve floresan yeşil gözleri olan, özel hücreler kullanılarak laboratuvarda yaratılan dünyanın ilk yaşayan 'kimerik' maymununu tanıttı. Uzun kuyruklu bir erkek makak olan tuhaf görünüşlü yaratık, aynı türden iki embriyonun hücreleriyle oluşturulan ve araştırmacıların birleştirdiği ilk primat.

Bilim insanları başardı! Labaratuvar'da maymun ürettiler

Uzay istasyonu içi nasıl? Uzay istasyonları uzaya nasıl gönderilir? Uzay istasyonu içi nasıl? Uzay istasyonları uzaya nasıl gönderilir?

Ekip, yedi günlük embriyolardan alınan hücreleri kullandı ve bu kombinasyonu dişi makaklara yerleştirmeden önce bunları beş günlük bir embriyoyla karıştırdı.

Çoğu hayvan ebeveynlerinden karışık hücreler içerirken, kimerik maymun genetik olarak farklı olan birkaç hücreyle doğmuştur; her bir biyolojik ebeveynden, yani iki embriyodan farklı DNA taşır.Yavru maymunun vücudunda, hem beyindeki embriyolardan, hem kalpten, böbrekten, karaciğerden, mide-bağırsak sisteminden, testislerden ve sperme dönüşen hücrelerden çok sayıda donör hücresi tespit edildi. 

Çin'deki ekip, çalışmanın, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan hayvan popülasyonlarını artırmaya olanak sağlamak ve IVF hakkında daha fazla bilgi edinmek gibi çok büyük sonuçları olduğunu söyledi.

Bilim insanları başardı! Labaratuvar'da maymun ürettiler (1)

Maymunun sarı parmak uçları bir haylı dikkat çekti

Düşük yapmış bir fetüs de 'büyük ölçüde kimerik'ti; beyinde, kalpte, böbrekte, karaciğerde ve sindirim sisteminin bazı kısımlarında kök hücreden türetilmiş hücreler gözlendi.

Ancak karışık embriyo hücrelerinin seviyeleri daha düşüktü. 

Maymunlar daha önce laboratuvarda donör hücreleri kullanılarak yaratılmış olsa da araştırmacılar, bu canlıların embriyolardan gelen hücre katkısının çok daha düşük olduğunu, dolayısıyla onlara kimerik hayvanlar diyemeyeceğini söyledi.

Bilim insanları başardı! Labaratuvar'da maymun ürettiler (2)

Ekip, yedi günlük embriyolardan alınan hücreleri kullandı, bunları beş günlük embriyodan alınan hücrelerle karıştırdı ve bu kombinasyonu dişi makaklara nakletti; sonuçta sarı parmak uçları olan, parlak yeşil gözlü bir maymun ortaya çıktı.

Araştırmacılar, çalışmalarının Çin'deki ulusal etik düzenlemelere uygun olduğunu söyledi.

Bilim insanları başardı! Labaratuvar'da maymun ürettiler (4)

Bundan sonraki adımlardan itibaren 'konakçı hayvanlarda embriyoların hayatta kalmasının altında yatan mekanizmaları' araştırmak istediklerini söylediler.Prof Poo, "Maymunun sağlığı hala bir sorun" dedi.

'Bir maymun modeli üretmek istiyorsak, daha uzun süre yaşayabilecek daha iyi bir kimeraya sahip olmamız gerekiyor.'

Kaynak: Haber Merkezi