İnsanların %50'si hayatlarının bir noktasında bayılacak veya bayılacak. Peki vücutta bunun olmasına neden olan neler oluyor? Bilim insanları nihayet cevabı ortaya çıkardıklarını düşünüyor. Haberin detaylarını sizler için araştırdık...

Bayılma veya senkop, bilimsel olarak bilindiği üzere, kısa bir süreliğine bayılmanızdır ve genellikle baş dönmesi sonrasında meydana gelir; soğuk ve terli; ılık veya sıcak; mide bulandırıcı; veya görmede değişiklikler yaşanıyor. Bu iyi bir deneyim değil ama NHS'ye göre genellikle ciddi bir şeyin işareti de değil.Yakın zamana kadar bayılmanın ardındaki bedensel mekanizmalar tam olarak açık değildi. Düşük kan basıncına ve beyne giden kan akışı ve oksijen eksikliğine atfedildi , ancak bu fenomen hakkında anladığımız kadarıyla bu kadardı.

Bilim insanları sonunda bayılmanın nedenini buldu (3)

Peki neden bayılırız?

Nature'da yayınlanan bir araştırmaya göre , kelimenin tam anlamıyla kalplerimiz kafalarımızı yönetiyor, tam tersi değil.Doğru, bilim insanları beynin nasıl çalıştığına dair anlayışımızı biraz değiştiren yeni bir sinir yolu keşfettiler.

Şimdiye kadar beynimizin, vücudun tepki verdiği sinyaller gönderdiğine inanılıyordu; ancak bu yol, kalbin beyne sinyaller göndermesi ve dolayısıyla kan akışının kısıtlanmasıyla ters yönde çalışıyor.San Diego'daki California Üniversitesi'nden sinir bilimci ve araştırmanın ortak yazarı Vineet Augustine, "Kan akışında azalma var, ancak aynı zamanda beyinde bunu manipüle eden özel devreler de var" dedi.

Bilim insanları sonunda bayılmanın nedenini buldu (2)

Bilim insanları sonunda bayılmanın nedenini buldu

Yakın zamana kadar, Bezold-Jarisch Refleksi (BJR) olarak bilinen bir mekanizmanın, kalp atış hızı, kan basıncı ve solunumla bağlantılı olması nedeniyle muhtemelen bayılmayla ilişkili olduğuna inanılıyordu; ancak kullandığı sinir yolları farklı olduğundan tanımlanması zordu. Tamamen anlaşılamadı.

Ancak bu çalışma vagus sinirinde BJR ile yakından ilişkili bir nöron kümesini tanımladı. Laboratuar farelerinde bu sinirler uyarıldığında fareler bayıldı; ancak tıpkı insanlar gibi fareler de hızla geri döndü.

''Bunların hepsi çok merak uyandırıcı''

Araştırmada yer almayan Leiden Üniversitesi Tıp Merkezi'nden klinik nörolog Jan Gert van Dijk, "Beyindeki nöronlar aşırı derecede şımarık çocuklara benziyor" dedi.

Bilim insanları sonunda bayılmanın nedenini buldu (1)

"Oksijene ihtiyaçları var, şekere de ihtiyaçları var ve onlara şimdi ihtiyaçları var" diye açıkladı.

Uzay araştırmaları ne ile başladı? Uzayla ilgili ilk çalışmalar ne zaman başlamıştır? Uzay araştırmaları ne ile başladı? Uzayla ilgili ilk çalışmalar ne zaman başlamıştır?

Eğer onları oksijen veya glikozdan mahrum bırakırsanız nöronlar çok hızlı bir şekilde çalışmayı bırakıyor, diye ekledi. Bu sinir hücreleri oksijen olmadan 2-5 dakika içinde ölmeye başlar, ancak bayılma nöbeti genellikle 60 saniye sürer ve geri tepmeye neden olur.

Imperial College London'dan klinik kardiyolog Richard Sutton, Nature'a şunları söyledi:

"Klinik açıdan bakıldığında tüm bunlar çok heyecan verici. "Bu nöronların keşfi "tüm sorulara hemen cevap vermiyor ancak gelecekteki araştırmalarla neredeyse her şeye cevap verebileceğini düşünüyorum" diye tamamladı.

Çalışmaya katkıda bulunan bir diğer kişi olan Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi'nden kardiyolog Kalyanam Shivkumar şunları ekledi: "Bu yolakların incelenmesi, senkopun kardiyak nedenleri için yeni tedavi yaklaşımlarına ilham verebilir."

Kaynak: Haber-Hatice Zeybek