Hepimizin kendimize sorduğu şu soruya bir yanıt var: "Fare embriyoları uzayda hayatta kalabilir mi?" Tamam, hepimiz kendimize bu spesifik soruyu sormuyoruz, ancak sonunda Mars gibi gezegenleri kolonileştirmek için çaba sarf ettiğimizde, insanların uzayda doğum yapması fikrinin tam olarak anlaşılması gerekiyor. Araştırmacılar, fare embriyolarıyla başlayarak, uzun vadeli uzay yolculuğu sırasında ortaya çıkabilecek gelişimsel sorunların farkına varabildiler. İşte detaylar...

Bilim İnsanları Uluslararası Uzay İstasyonunda başarılı bir şekilde fare embriyoları oluşturdu

Eğer önümüzdeki birkaç on yılda Mars kolonileri kurmak, insanlığın bu türü uzay aracında veya diğer gök yüzeylerinde yaymaya devam etme planının bir parçasıysa, o zaman ne tür risklerin söz konusu olduğunu bilmemiz gerekiyor.

Geçmişi 2009 yılına kadar uzanan geçmiş çalışmalar bize, fare embriyolarını düşük yerçekimi koşullarında geliştirmenin başarılı olduğunu ancak kritik gelişim aşamalarında her zaman başarılı olmadığını söylüyor. Uluslararası Uzay İstasyonunda (ISS) gerçekleştirilen daha yeni bir çalışmada, bilim adamları teorilerini Dünya yüzeyinin 250 mil yukarısında test edebildiler.

Hayatta kalma oranı düşük kalsa da sonuçlar umut verici

Bilim insanları uzayda canlı üretimine başladı!

Çalışmadan öğrendiklerimiz, bu koşullar altında döllenen fare embriyolarının uzayda yetiştirilebileceği, ancak hayatta kalma oranının Dünya'da döllenen kontrol grubuna göre çok daha düşük olduğu. 

2021'de gerçekleştirilen bu araştırmadan elde edilen ana sonuç, uzayda yetiştirilen fare embriyolarının erken embriyonik aşamalarda hayatta kalma oranının daha düşük olmasına rağmen hayatta kalanların blastosist aşamasına kadar normal şekilde geliştiğiydi.

Dünyada bir ilk! | Klonlanmış maymun 2 yıldan fazla hayatta kaldı Dünyada bir ilk! | Klonlanmış maymun 2 yıldan fazla hayatta kaldı

Ancak mikro yerçekimindeki erken gelişme, çözülmesi gereken bulmacanın yalnızca bir parçası; çünkü deney, uzayda bulunan endişe verici miktardaki radyasyonu kontrol edemedi ve bunun da dikkate alınması gerekiyor.

Yerçekimi büyümeyi etkilemiyor gibi görünüyor

Bilim insanları uzayda canlı üretimine başladı! (1)

Başka bir deyişle, memelilerin uzayda ne kadar başarılı bir şekilde çoğalabildiklerini tam olarak anlayabilmek için daha almamız gereken uzun bir yol var.

 Ancak araştırma umut verici çünkü bilim insanları yerçekiminin fare embriyolarının blastosist oluşumu üzerinde önemli bir etkisi olmadığını gösterdi. Çalışmada sunulanlardan daha sonraki geliştirme aşamalarında hangi engellerle karşılaşacağımızı hâlâ düşünmemiz gerekiyor.

Çalışmada Hala Engeller Var

Bilim insanları uzayda canlı üretimine başladı! (2)

Sırada İnsan Embriyoları mı Var?

Bilim insanları uzayda canlı üretimine başladı! (3)

Her ne kadar uzayda fare embriyolarını incelemek, düşük yerçekimli ortamlardaki memeli gelişimini anlamamız açısından kritik öneme sahip olsa da, aynı şeyin insan embriyolarında da olacağını kesin olarak söyleyemeyiz. Rahim içi gelişim hakkında daha fazla şey öğrenene kadar, insan deneylerini dikkate almadan önce yapılması gereken daha çok iş var.

Ancak yine de fare embriyolarını incelemek, eğer sonunda Mars gibi gezegenleri kolonileştirmek istiyorsak, insanlığın atması gereken bir sonraki adımdır Uzaydaki bir insan hamileliğinin tam süreye getirilip getirilmeyeceği henüz belli değil, ancak mevcut engellere rağmen doğru yönde ilerliyoruz.

Kaynak: Haber-Hatice Zeybek