Gökbilimciler tarafından aşırı düzeyde enerji içeren sekiz milyar yıllık bir radyo sinyali keşfedildi.

Science dergisine göre, sadece bir milisaniye süren bir "hızlı radyo patlaması" kaydedildi.

Radyo frekanslı elektromanyetik radyasyon FRB 20220610A olarak tanımlandı ve gerçekten şaşırtıcı düzeyde enerji içeriyordu - güneşin 30 yılda saldığı miktarda enerji salıyordu.

CNN'in bildirdiği gibi, bu patlamaların gerçek doğasını belirlemek, bu kadar kısa sürdükleri göz önüne alındığında, genellikle zor olabilir.

Ancak bunların galaksilerin birleşerek yeni yıldızlar yaratmasından kaynaklandığına inanılmaktadır.

Ayrıca, evrende galaksiler arasında bulunan ve hesaba katılmayan elementlerin kütlesini ölçmek için de 'tartılabilirler'.

Bilim insanlarının gözü bu keşifte | Dünya Manisa'yı konuşuyor Bilim insanlarının gözü bu keşifte | Dünya Manisa'yı konuşuyor

Araştırmanın yazarlarından Ryan Shannon şunları söyledi: "Evrendeki normal madde miktarını hepimizin oluştuğu atomları sayarsak, bugün olması gerekenin yarısından fazlasının eksik olduğunu görürüz.

"Kayıp maddenin galaksiler arasındaki boşlukta saklandığını düşünüyoruz, ancak o kadar sıcak ve dağınık olabilir ki normal tekniklerle görmek imkansızdır."

Devasa sinyal Avustralya SKA Pathfinder radyo teleskobu kullanılarak keşfedildi, daha sonra Çin'deki bir teleskop kullanılarak daha fazla gözlem yapıldı - bu da hızlı radyo patlamasının bugüne kadar keşfedilen en eski ve en uzak örnek olduğunu belirleyebildi.

Bu yılın başlarında her 21 dakikada bir radyo dalgaları gönderen gizemli bir cismin keşfinin ardından bilim insanları şaşkınlığa uğramıştı.

Asıl garip olan ise, 45 yıldır aynı şeyi yapıyor olması ve gökbilimcilerin hala ne olabileceği konusunda emin olamamaları.

Kaynak: Erdinç Alkan